Logo BubbleDeck

Millennium Toren, Rotterdam, Nederland

Architect:
Constructeur:
Type:
Bedrijfsgebouw
Vloeroppervlakte:
24.550 m²
Jaar:
1998

Oorspronkelijk was de Millennium Toren ontworpen met een kanaalplaatvloer en al in een vergevorderd stadium. Het BubbleDeck® systeem bood echter zoveel voordelen, dat architecten en constructeurs bereid waren het ontwerp aan te passen. Allereerst vanwege de stabiliteitsfunctie die de BubbleDeck®vloer vervult. Met BubbleDeck® vloeren kon er gebruik gemaakt worden van stekkebakken. Hierdoor wordt de wapening van de gevel en kern in de vloer gebogen en meegestort in het beton. Dat leverde extra stabiliteit op.

De grotere plaatbreedte (een vloerelement is standaard 3,0 m breed) betekende ook snellere montage op de bouwplaats. Omdat de vloeren tussen de 35 en 50 procent lichter zijn konden er 2 extra verdiepingen gebouwd worden in plaats van de oorspronkelijke 32. Bovendien kan dit vloersysteem gemakkelijk de overspanningen van 9 meter van de kantoorverdiepingen aan.

Aantrekkelijk was ook de tijdsbesparing door de vereenvoudigde constructie van de vloeren. Niet alleen het gewicht, maar ook de hijshandelingen werden terug gebracht. De ruwbouw kon met een snelheid van vier werkbare dagen per verdieping worden gerealiseerd.

Gedetailleerde informatie over dit project kunt u lezen in Cement 1999 nummer 8: Beton-innovaties maken hoogbouw tot interessante uitdaging.

Klik op de foto voor meerdere afbeeldingen.