Logo BubbleDeck

Innovatie is een absolute must in de bouwsector om te komen tot duurzame gebouwen die de samenleving op weg helpen naar de realisatie van de Kyoto-doelstellingen. Ingenieurs spelen hierin een grote rol. De Belgische 2020Challenge is een innovatiewedstrijd die elk jaar de meest innovatieve oplossingen van Belgische advies- en studiebureaus de aandacht geeft die ze verdienen.

Aan de 2020Challenge namen 9 projecten deel waarop gestemd kon worden door het publiek, de vakjury en de persjury. KBC Bank heeft in de categorie publieksprijs gewonnen met 3500 stemmen, tweemaal zoveel als nummer twee.

 

KBC wenste het nieuwe bankgebouw in Gooik als een energiezuinig en duurzaam voorbeeldproject uit te werken, waarbij architect en aannemer een gebouwconstructie zochten met lichtgewicht vloeren met het uiterlijk van ter plaatse gestorte vloeren, voorzien van ingebouwde slangen ten behoeve van betonkernactivering. Het innovatieve CageDeck® kon aan alle eisen voldoen en het KBC bankgebouw in Gooik werd hiermee het eerste energieneutrale project waarin CageDeck® werd toegepast.  

De vereiste duurzaamheid voor het energieneutrale kantoor in Gooik met betrekking tot de vloer werd bereikt door:
- circa 30% reductie op gebruikt beton
- daardoor reductie op staalgebruik en
- reductie op energieverbruik door toepassing van betonkernactivering!

De ambitie van KBC bij het realiseren van dit voorbeeldgebouw lag erg hoog en het resultaat overtrof hun eigen verwachtingen. Het uiteindelijke E-peil voor het bankkantoor bedraagt niet meer dan 1 en in de praktijk zal dit een ‘nul energie bankkantoor’ zijn. Door het architectonische ontwerp en door  middel van plaatsing van de technische installaties kan de indeling van het kantoorgebouw op elk ogenblik eenvoudig worden aangepast aan wijzigende gebruikswensen.

Het innovatieve van dit concept bestaat eruit dat energiezuinige technologieën die in grotere kantoorgebouwen reeds hun nut bewezen hebben (bijvoorbeeld betonkernactivering) in een vereenvoudigde versie ook toepasbaar en betaalbaar zijn voor een bankkantoor met een veel kleinere oppervlakte. Op uiterst energiezuinige wijze wordt een optimaal comfort gegarandeerd voor de bezoekers en gebruikers van het gebouw.

Als ’nul energie gebouw’ wordt dit nieuwe bankkantoor als het ware het voorbeeld voor toekomstige energiezuinige kantoorprojecten.

KBC Gooik1

KBC Gooik2