Logo BubbleDeck

In Den Haag is de nieuwe huisvesting voor de Hoge Raad afgerond. Voor de hoogste gerechtelijke instantie van Nederland op civielrechtelijk, strafrechtelijk en belastingrechtelijk gebied ontwierp KAAN Architecten een gebouw met een zeer publieke onderbouw en een veel beslotener bovenbouw. Als organisatie heeft de Hoge Raad twee heel verschillende kanten, legt architect Kees Kaan van KAAN Architecten uit.

Aan de ene kant vindt er in de rechtszalen een publiek debat plaats, aan de andere kant wordt er in kantoren in afzondering op de dossiers gestudeerd. De bouwenvelop voor de nieuwbouw van de Hoge Raad was door het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Den Haag precies uitonderhandeld op het noodzakelijke bouwvolume. Met de keuze om het publieke programma in de plint op te nemen, kwamen de kantoorruimtes automatisch hierboven te liggen. De afstand van de kantoren tot de straat heeft KAAN Architecten nog iets vergroot door boven de dubbelhoge plint een verdieping op te nemen voor de ondersteunende diensten en het gezamenlijke restaurant.

Deze tussenverdieping heeft ook architectonisch een dienende functie. Hierin is een stelsel van vierendeelliggers opgenomen dat de 104 meter lange foyer op de begane grond kolomvrij houdt. Voor de erboven gelegen verdiepingen vormt de tussenverdieping een ‘tafel’ waarop een geheel nieuwe draagconstructie geplaatst kan worden – een draagconstructie die geoptimaliseerd is voor de kantoorruimtes daar.
Waar het architectenbureau in de plint de draagconstructie zoveel mogelijk uit de gevel heeft gehouden, daar heeft het bij de kantoorverdiepingen de draagconstructie juist doelbewust in de gevel geplaatst. Elke 45 cm is daar een dragende stijl in de gevel opgenomen.
De kantoorverdiepingen zijn traditioneel opgedeeld in kamers, maar de kamers zelf zijn meestal niet zo groot, legt projectarchitect Vincent Panhuysen van KAAN Architecten uit. Juist dan zijn kolommen achter de gevel zeer onwenselijk. Door de draagconstructie in de gevel op te nemen blijven de kantoorruimtes, ook al zijn ze soms klein, toch zeer functioneel.

De Hoge Raad heeft een grote zaal met 400 zitplaatsen en kleine zaal met 80 zitplaatsen. In het gebouw werken zo’n 350 mensen, toch een aanzienlijk aantal, maar de atria geven het een gebouw echt een menselijke schaal, zelfs een intimiteit, die goed past bij het type werk dat hier wordt gedaan.

Van de slimme dubbele gevel met geïntegreerde draagconstructie, via de ventilerende deurposten, tot het ontwerp van de atria: in de bovenbouw toont KAAN Architecten op indrukwekkende wijze zijn vakmanschap. De atria hier excelleren wat betreft functionaliteit, ruimtelijkheid en materialisering, en vormen misschien wel het hoogtepunt van het gebouw.

Voor het originele en volledige artikel verwijzen wij u graag naar de website van Architectenweb.